Opening Tentoonstelling “Herrezen” groot succes

Vrijdag 5 april 2019 was de opening van de tentoonstelling “Herrezen” in de Oude Kerk in Delft. Circa 230 belangstellenden waren aanwezig en maakten dat het een feestelijke middag was. Toespraken van Wilco Blaak, Directeur Oude en Nieuwe Kerk, onze voorzitter Wim van Leeuwen en mevrouw M. van Bijsterveldt, burgemeester van Delft werden afgewisseld door muziek van het Kamerkoor Delft Bleu. Zij zongen stukken uit de Via Crucis van Franz Liszt. De tentoonstelling laat op een prachtige wijze de acht gerestaureerde staties zien die bij de sloop van de St. Hippolytuskerk in Delft in 1974 weden gered. Verder zijn er de moderne staties uit de St. Jan uit Gouda, ontworpen door Willem Hesseling. De Delftse kunstenares heeft prachtige beelden gemaakt die bij elk van de staties de tentoonstelling compleet maken. Ook is een film te zien van het restauratieproces, zeer boeiend. De tentoonstelling is tot eind oktober in de Oude Kerk in Delft te zien.

Boek Herrezen – Het passieverhaal in beeld te koop

De geschiedenis van de kruiswegstaties is zo bijzonder dat SKED een boek heeft gemaakt met een boeiende inkijk in de geschiedenis. Het boek is te koop bij de tentoonstelling in de Oude Kerk, in de Maria van Jessekerk en bij boekhandel De Omslag aan de Wijnhaven in Delft. Het boek dat 74 pagina’s telt kost € 12,50.

Tentoonstelling kruiswegstaties in de Oude kerk Delft

De restauratie van de staties zal eind februari 2019 gereed zijn. Dan gaan we in de Oude Kerk de tentoonstelling opbouwen met de kruiswegstaties. Maar omdat we de eerste zeven staties niet meer hebben wordt de tentoonstelling aangevuld met figuratieve afbeeldingen van de kruisweg uit de St. Jan in Gouda. Daarnaast zal Ria van Oosten een aantal prachtige beelden tonen die bij de betreffende statie passen. Kortom het wordt een prachtige tentoonstelling.  De opening, noteert u dat alvast, is op vrijdagmiddag 5 april 20189. Donateurs ontvangen hiervoor nog een uitnodiging.

Excursies naar het restauratieatelier

Op 22 september, 19 oktober, 9 november hebben we een aantal excursies mogen organiseren naar het restauratieatelier van de firma Hoogduin. De eerste excursie was met onze donateurs, de 2de voor leden van Delfia Batavorum en de derde excursie voor onze fondsen. Het werden drie zeer boeiende middagen waarbij men verbaasd was wat er zoals gebeurde. Soms merkte je dat de groep stilviel om alles op zich te laten indringen. De deskundige uitleg van de heer Hoogduin en zijn restaurateur Ed maakte het zeer leerzaam. Hun passie voor dit werk sprak uit elke zin.

Restauratie kruiswegstaties in volle gang

Uitdagingen heten dit soort projecten: je wilt wel iets restaureren maar hoe doe je dit soort grote papieren afbeeldingen. De firma Papierrestauratoren Hoogduin in Delft in druk bezig met de restauratie. Een ingewikkeld proces: stofzuiger, jute verwijderen, papierlaag verwijderen, scheuren en gaten vastzetten om verder schade te voorkomen.  Nieuw canvas opspannen om vervolgens de statie opnieuw te doeken.  Verder scheuren en gaten dichtzetten en bijkleuren. Bijgaand twee foto’s van de restauratie.

Bijeenkomst zaterdag 17 maart

Lezing Het Kruis van Christus door Pastoor Dick Verbakel met aansluitend toelichting bij de voorwerpen die in de nieuwe tentoonstelling De weg naar Pasen te zien zijn. Na de lezing is de opening van de tentoonstelling en gelegenheid tot bezichtiging. De bijeenkomst van 10.00 – 12.00 uur heeft plaats in de Maria van Jessekerk, Burgwal 20 in Delft. Inloop vanaf 9.30 uur voor koffie of thee. De toegang is gratis.

Tentoonstelling Op weg naar Pasen

Aansluitend op de lezing wordt de nieuwe tentoonstelling Op weg naar Pasen geopend. Hier zijn bijzondere afbeeldingen te zien die betrekking hebben op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Pasen. Voorbeelden zijn een pijpaarden tableau uit de 16e eeuw met een afbeelding van het Laatste Avondmaal (als afbeelding), maar ook een 17e eeuws schilderij van Paasmorgen: Christus verrijst uit het graf.

Overleg met Museum Catharijneconvent Utrecht

De stichting is in overleg met het Catharijneconvent om te kijken of en hoe de inventarisatie van het Delfts kerkelijk erfgoed opgenomen kan worden in de landelijke database die het Museum beheert. Het voordeel is dat de kerken dan zelf inzage hebben in hun eigen bestand.